Dodanie spolszczenia do mojego addonu

Rozmowy o naszych dodatkach i tłumaczeniach
reative
Private | Scout
Private | Scout
Posty: 5

Dodanie spolszczenia do mojego addonu

Post autor: reative » 02 paź 2019, 3:25

Hej,

Pracuje nad addonem Quest Cinematic https://www.curseforge.com/wow/addons/quest-cinematic (w sumie dopiero uczę się lua, więc sporo przede mną w implementacji wszystkiego czego sobie zapragnąłem).

Mam pytanie, jak dodać spolszczenie? Przy aktywnym addonie spolszczenia i moim - questy nadal są po angielsku.

Próbowałem rozłożyć na czynniki pierwsze kody z Immersion i Storyline (czy tez questpopolsku) ale mimo wielu godzin prób poległem - wynika, to zapewne z mojej niewielkiej jeszcze wiedzy na temat lua.

Jeśli mógłbym prosić o pomoc, jakieś wskazówki, był bym bardzo wdzięczny. Gdyż osobiście lubię levelować, czytać questy i dla tego zrobiłem ten addon, znam angielski (wiele lat w Londynie, obecnie USA), ale jest dla mnie coś magicznego w graniu po polsku (może to tęsknota za ojczyzną?).

Dziękuje za każdą poświęconą minutę w mojej sprawie.

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Borygo
WoWpoPolsku Team
WoWpoPolsku Team
Posty: 685
Lokalizacja: Świnoujście
Frakcja: Horda
Rasa: Tauren
Klasa: Paladyn

Re: Dodanie spolszczenia do mojego addonu

Post autor: Borygo » 02 paź 2019, 12:00

Wydaje mi się, że to nasz addon musiał by mieć zaimplementowaną obsługę twojego addonu.

Nasz programista Platine jest aktualnie na urlopie wiec trzeba poczekać na odpowiedz.

Awatar użytkownika
Andiar
Private | Scout
Private | Scout
Posty: 13
Frakcja: Horda
Rasa: Krwawe elf
Klasa: Kapłan

Re: Dodanie spolszczenia do mojego addonu

Post autor: Andiar » 02 paź 2019, 13:03

Cześć, jak już spolszczenie będzie działać z Twoim addonem to obowiązkowo daj znać, chętnie go pobiore :)

reative
Private | Scout
Private | Scout
Posty: 5

Re: Dodanie spolszczenia do mojego addonu

Post autor: reative » 02 paź 2019, 14:07

Borygo pisze:
02 paź 2019, 12:00
Wydaje mi się, że to nasz addon musiał by mieć zaimplementowaną obsługę twojego addonu.

Nasz programista Platine jest aktualnie na urlopie wiec trzeba poczekać na odpowiedz.
Rozumiem. Nie powinno, to być nic trudnego, jako że mój addon, jest dość prosty w konstrukcji i wykorzystuje głównie kod z oryginalnego WoWa.

Awatar użytkownika
Platine
WoWpoPolsku Team
WoWpoPolsku Team
Posty: 487

Re: Dodanie spolszczenia do mojego addonu

Post autor: Platine » 03 paź 2019, 12:46

Witaj @reative .
Przejrzałem twój addon i widzę, że "działasz" podczas rozmowy z NPC.
Nasz dodatek podmienia tłumaczone teksty bezpośrednio w odpowiednich polach okien, gdzie się wyświetlają (np. QuestInfoDescriptionText, QuestInfoObjectivesText, QuestProgressText czy też QuestInfoRewardText). Ale robimy to z drobnym opóźnieniem, bo przy szybkich komputerach zdarzało się, że tekst był podmieniany zanim wyświetlony został oryginalny tekst i nasze tłumaczenie było przykrywane.

W twoim dodatku - funkcje onQuestDetail(), onQuestProgress() onQuestComplete()
musisz najpierw określić numer ID questu (bo tylko po nim można odszukać tłumaczenie w naszej bazie tłumaczeń, lub jakiejś innej, jaką masz).
Służy do tego funkcja: GetQuestID() - ale tylko na serwerach oryginalnych Blizzarda.
Potem - jeśli chciałbyś użyć naszej bazy tłumaczeń (QuestData_pl.lua) - sprawdzasz czy jest tłumaczenie:
if ( QTR_QuestData[str_ID] )
i następnie wpisujesz sobie odpowiednie tłumaczenie do swojej zmiennej:
letterBox.text = QTR_QuestData[str_ID]["Description"]
oraz dbasz o odpowiednie czcionki z polskimi ogonkami w polu, gdzie to wyświetlasz.

Tłumaczenia zawierają specyficzne kody określające aktualną nazwę, klasę, rasę i płeć gracza (YOUR_NAMEx, ROUR_CLASSx, YOUR_RASEx, YOUR_GENDER(), NPC_GENDER() ) więc należało by też użyć odpowiedniej funkcji zamieniającej te kody specjalne na właściwy tekst (u nas jest to funkcja: QTR_ExpandUnitInfo) .

reative
Private | Scout
Private | Scout
Posty: 5

Re: Dodanie spolszczenia do mojego addonu

Post autor: reative » 03 paź 2019, 13:25

Dziekuje za odpowiedz. Zobacze co mi sie uda zdzialac, ale czarno to widze :D

No nic, dziekuje za odpowiedz, bede dzialac, jak sie uda to fajnie, jak nie... Coz... nie i juz :)

reative
Private | Scout
Private | Scout
Posty: 5

Re: Dodanie spolszczenia do mojego addonu

Post autor: reative » 04 paź 2019, 21:11

Dzięki pomocy Platine (a w sumie, to on zrobił wszystko, ja siedziałem i płakałem w kącie :P :)) addon obsługuje teraz polskie tłumaczenie!

Muszę jeszcze rozgryźć kilka kwestii (jak na przykład wyświetlanie sięnazwy questu po polsku), ale na wszystko przyjdzie czas :)

Tymczasem zapraszam chętnych do pobierania i grania!

Obrazek

reative
Private | Scout
Private | Scout
Posty: 5

Re: Dodanie spolszczenia do mojego addonu

Post autor: reative » 06 paź 2019, 11:24

Są już polskie nazwy questów ;)

ODPOWIEDZ