Problem z Addonem

W tym dziale znajdziesz pomoc w kwestiach natury technicznej, a także asystę przy problemach z kontem.
Private | Scout
.n0nam3
Frakcja: Przymierze
Rasa: Człowiek
Klasa: Łowca

Problem z Addonem

Post autor: .n0nam3 »

Cześć,
Zainstalowałem WoWa i wgrałem waszego Addona i mam problem taki, że questy są przetłumaczone tylko gdy otworzę ich menu, a w trakcie gry po prawej stronie ekranu są nadal po Angielsku, a druga sprawa, to, że pokazuję mi naprzykład [YOUR_GENDER] w tłumaczeniu i znaki regexa typu /n, jest na to jakieś rozwiązanie? Dzięki.
Awatar użytkownika
WoWpoPolsku Team
Orina
Frakcja: Horda
Klasa: Kapłan

Re: Problem z Addonem

Post autor: Orina »

Hej, grasz na serwerach retail i skąd zainstalowany był dodatek (nasza strona czy curse) i czy go na bieżąco aktualizujesz? :)
El Psy Congroo
Private | Scout
.n0nam3

Awatar użytkownika
WoWpoPolsku Team
Borygo
Rasa: Tauren
Klasa: Paladyn

Post autor: Borygo »

Możesz jeszcze dać link który dokładnie addon pobrałeś, bo ostatnio mieliśmy zmiany w addonach.
Dodatkowo czy poza naszym addonem używasz jakieś inne, typu imersion?

Możesz też dać screen z tym zadaniem jak to u ciebie wygląda, łatwiej będzie nam dojść co jest nie tak i czy to w jednym zadaniu czy w kilku?.
Private | Scout
.n0nam3

Awatar użytkownika
WoWpoPolsku Team
Borygo

hymmm to dziwne, bo u mnie wszystko odziała.

No dobrze to poproszę cię jeszcze o screen jak u ciebie wygląda ten błąd. Od razu też będę miał nazwę zadania, może w nim coś jest nie tak. I jeszcze jak masz zaznaczone ustawienia w addonie. To powinno pozwolić nam wyjaśnić co się dzieje.
Private | Scout
.n0nam3

EDIT: Aha, w ustawieniach nic nie zmieniałem, są tak jak powinny być ustawione fabrycznie przez autorów.

Dodam, że teraz zrobiłem sobie klase dark knight i niektóre questy są po polsku, a inne już nie, czy inne mody mogą mieć na to wpływ? Da się jakoś w WOW ``wypriorytetować,, Addon który spolszcza gre tak aby był nad każdym innym addonem? Pierwszą postać, którą zrobiłem, to był Hunter i startowałem z 1 levelem gdzie questy w ogóle po prawej stronie ekranu nie miały tłumaczenia tylko w środku gdy na nie kliknąłem, to opis był po polsku, a przecież tak wczesny etap gry jak level pierwszy każdej z klas chyba już został spolszczony? Proszę mnie poprawić jeśli się mylę, bo przyznam się, że nie czytałem co dokładnie jest spolszczone po za nazwami addonów, które są w All-in-One pakiecie. Po za tym, tak samo jest z wieloma innymi częściami interfejsu jak skille, czy inne rzeczy, tutaj daję listę moich Addonów na chwilę obecną. Jedyne póki co wydaję mi się być niezmienne i poprawne, to napisy w filmikach i te która pojawiają się nad postaciami.
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (500.47 KiB) Przejrzano 8282 razy
Proszę patrzeć na prawy dolny róg - opis umiejętności.
WoWScrnShot_081023_234024.jpg
WoWScrnShot_081023_234024.jpg (606.78 KiB) Przejrzano 8282 razy
a po paru sekundach
WoWScrnShot_081023_234111.jpg
WoWScrnShot_081023_234111.jpg (534.67 KiB) Przejrzano 8282 razy
Ostatnio zmieniony 11 sie 2023, 4:37 przez .n0nam3, łącznie zmieniany 3 razy.
Private | Scout
.n0nam3

a to menu z talentów gdzie widać, że ustawione na PL.
asd.jpg
asd.jpg (76.37 KiB) Przejrzano 8281 razy
opis tego, że muszę być bliżej też jest po Angielsku... Nie zrozumcie mnie źle, ja mówię, piszę i czytam normalnie po Angielsku, ale mój przyjaciel, który w końcu dał się namówić na abonament i dodatek WoWa ma wręcz znikomą ilość wiedzy o tym języku, więc potrzebuję pomocy by to naprawić dla niego. Dziękuję.
WoWScrnShot_081023_234237.jpg
WoWScrnShot_081023_234237.jpg (597.78 KiB) Przejrzano 8281 razy
Awatar użytkownika
WoWpoPolsku Team
Borygo

Już wszystko rozumiem i niestety wszystko u ciebie dobrze działa, postaram się wyjaśnić wszystkie wątki, które poruszyłeś:

1. Nie ma możliwości, by któryś addon był nadrzędny, jeśli się jakieś gryzą to wtedy wywala błędy LUA i addony nie działają.
2. Tłumaczenia w okienku znajdującym się w prawym dolnym rogu to Tooltips i ta część addonu jest w bardzo, ale to bardzo wczesnej fazie tłumaczeń, co skutkuje gigantycznymi brakami w tekstach. Niestety osoba zajmująca się tym niestety niema aktualnie czasu by tłumaczyć.
3. Zmieniające się teksy z polskiego na angielski to rzecz, na którą nic nie możemy poradzić. Nasz addon jest tylko nakładką na grę i to ona wymusza takie wyświetlanie, gdy my z tym próbujemy coś zrobić, to zaczynają się spadki FPS w grze.
4. Lista po prawej stronie "Zadania" w niej nie tłumaczymy nazw własnych, imion, nazwisk itp. Dlatego może się wydawać że coś jest poczęści przetłumaczone.
5. Głównie skupiamy się na tłumaczeniu zadań i dymków (+filmów) i to jest dla nas priorytet, reszta elementów musi niestety czekać na lepsze czasy. Aktualnie nad addonem pracują 3/4 osoby a potrzeba by było z 20 :( niestety to jest gigantyczna gra i nie wyrabiamy się. Jeśli gdzieś brakuje tłumaczenia, to najprawdopodobniej jeszcze nie dotarliśmy do tego tekstu, a gdy pojawiają się jakieś dziwne zwroty w tekście, jak jak wadziłeś pokroju /n czy [YOUR_GENDER] to jest tam błąd w tekście tłumaczenia i potrzebujemy nr zadania by go odszukać i naprawić.
6. WOW jest bardzo dużą i starą grą i niestety nie do wszystkich elementów technicznie jesteśmy w stanie obecnie dotrzeć, aby je przetłumaczyć.

Mam nadzieję że odpowiedziałem na wszystkie pytania, jeśli coś jeszcze masz to pisz śmiało.
Dooragonn
Klasa: Warrior

Post autor: Dooragonn »

Cześć, po dłuższej przerwie od World of Warcraft postanowiłem powrócić do tej gry z użyciem waszego addonu. Stworzyłem sobie nową postać (człowieka-wojownika) i przy odebraniu pierwszego zadania wyłapałem błąd. Mianowicie quest nie do końca się tłumaczy (w momencie gdy go odbieramy od NPC oraz gdy sprawdzamy go po otwarciu mapy, natomiast w quest logu pokazuje się przetłumaczony cel zadania) Załączam screen z innej postaci stworzonej na szybko aby pokazać w czym jest problem, dodam jeszcze że w wersji z 20.01.2024 tego problemu nie było. (Nie wiem czy początkowe questy innych ras mają tak samo)
Poniżej link do screena:
https://imgur.com/gallery/EEVGfvu
ODPOWIEDZ