Problem z addonem

W tym dziale znajdziesz pomoc w kwestiach natury technicznej, a także asystę przy problemach z kontem.
Awatar użytkownika
WoWpoPolsku Team
Erdzio
Posty: 378
Frakcja: Horda
Rasa: Worgen
BattleTag: Erdzio#2624

Re: Problem z addonem

Post autor: Erdzio »

Odpaliłem właśnie.
Tłumaczenie w trakcie gry - nie wyświetla okienka tłumaczenie, więc zapewne nie działa.
Spróbowałem sprawdzić, czy wyświetla tłumaczenie - w bazie addonu jest tłumaczenie, ale nie podmienia tekstu.

Dla pewności sprawdziłem, czy "zwykłe" Gossip się z tymi tekstami nie pogryzły, ale wygląda na to, że nie, tj. działa po staremu.
Nie samymi questami worgen żyje, dymki też trzeba tłumaczyć. I Gossipy. No i książki... I Filmy, i Cinematici też...
Awatar użytkownika
WoWpoPolsku Team
Platine
Posty: 928

Re: Problem z addonem

Post autor: Platine »

Czyli wracamy do tej części, gdzie w oknie QuestLog masz jakiś tekst gossip i do wyboru 2 zadania.
Przycisk zmienił nazwę na "Gossip ID=hash", ale treść gossip nie zmieniła się - jest nadal po angielsku. Tak?
Jesteśmy już bardzo blisko.
Jaki to jest Hash na przycisku?
Awatar użytkownika
WoWpoPolsku Team
Erdzio
Posty: 378
Frakcja: Horda
Rasa: Worgen
BattleTag: Erdzio#2624

Re: Problem z addonem

Post autor: Erdzio »

3910046013
Nie samymi questami worgen żyje, dymki też trzeba tłumaczyć. I Gossipy. No i książki... I Filmy, i Cinematici też...
Awatar użytkownika
WoWpoPolsku Team
Platine
Posty: 928

Re: Problem z addonem

Post autor: Platine »

OK, mamy już w pliku z tłumaczeniami gossip te tłumaczenie:
[3910046013]="Hebanowe Ostrze zatriumfuje. ",
Zrobiłem w dodatku jeszcze kilka komunikatów do linii czat, ale wydaje mi się, że dodatek powinien już w tym przypadku prawidłowo pracować.

https://panel.wowpopolsku.pl/files/WoWp ... -12-02.zip
Awatar użytkownika
WoWpoPolsku Team
Erdzio
Posty: 378
Frakcja: Horda
Rasa: Worgen
BattleTag: Erdzio#2624

Re: Problem z addonem

Post autor: Erdzio »

Wróciło powiadomienie Quest ID=? i wyskoczył błąd:

Kod: Zaznacz cały

Message: ...ace\AddOns\WoWpoPolsku_Quests\WoWpoPolsku_Quests.lua:1003: attempt to concatenate a boolean value
Time: Wed Dec  2 23:49:07 2020
Count: 1
Stack: ...ace\AddOns\WoWpoPolsku_Quests\WoWpoPolsku_Quests.lua:1003: attempt to concatenate a boolean value
[string "@Interface\AddOns\WoWpoPolsku_Quests\WoWpoPolsku_Quests.lua"]:1003: in function <...ace\AddOns\WoWpoPolsku_Quests\WoWpoPolsku_Quests.lua:1002>
[string "=[C]"]: in function `Show'
[string "@Interface\FrameXML\UIParent.lua"]:2910: in function `SetUIPanel'
[string "@Interface\FrameXML\UIParent.lua"]:2755: in function `ShowUIPanel'
[string "@Interface\FrameXML\UIParent.lua"]:2623: in function <Interface\FrameXML\UIParent.lua:2619>
[string "=[C]"]: in function `SetAttribute'
[string "@Interface\FrameXML\UIParent.lua"]:3468: in function `ShowUIPanel'
[string "@Interface\FrameXML\QuestFrame.lua"]:104: in function <Interface\FrameXML\QuestFrame.lua:27>

Locals: (*temporary) = <function> defined @Interface\FrameXML\RestrictedInfrastructure.lua:116
(*temporary) = "QTR:GreetingText:IsVisible() jest"
(*temporary) = true
(*temporary) = GreetingText {
 0 = <userdata>
}
(*temporary) = true
(*temporary) = nil
(*temporary) = nil
(*temporary) = nil
(*temporary) = nil
(*temporary) = nil
(*temporary) = nil
(*temporary) = nil
(*temporary) = nil
(*temporary) = "attempt to concatenate a boolean value"
QTR_name = "Silverith"
QTR_race = "Orc"
QTR_class = "Death Knight"
StringHash = <function> defined @Interface\AddOns\WoWpoPolsku_Quests\WoWpoPolsku_Quests.lua:155
Nie samymi questami worgen żyje, dymki też trzeba tłumaczyć. I Gossipy. No i książki... I Filmy, i Cinematici też...
Awatar użytkownika
WoWpoPolsku Team
Platine
Posty: 928

Re: Problem z addonem

Post autor: Platine »

No tak, pierwszy kontrolny komunikat i błąd złączenia tekstu ze zmienną typu Boolean.
Poprawione.

https://panel.wowpopolsku.pl/files/WoWp ... -12-04.zip
Awatar użytkownika
WoWpoPolsku Team
Erdzio
Posty: 378
Frakcja: Horda
Rasa: Worgen
BattleTag: Erdzio#2624

Re: Problem z addonem

Post autor: Erdzio »

Gruntowe testy przeprowadzone:

Przy pierwszej próbie:

Obrazek

Na szczęście ogarnąłem, że trzeba zaktualizować bazę gossip, więc jeśli nie było w jej zapisie żadnych zmian, wygląda to tak (z aktualną bazą) ^^; :

Przy pierwszym kliknięciu (błąd dosyć częsty przy Gossip występował (nie jestem pewien, czy dalej tak jest), ale wystarczy wyjść i wejść, zaraz zaczyna działać):

Obrazek

Po wyjściu i wejściu:

Obrazek

Więc jedyne co, to nie można zmienić tekstu z PL na EN (szary przycisk), no i tłumaczenie w trakcie gry nie działa, ale dopóki nie zamienią wszystkich krótkich Gossip na Greetings, przeboleję.

Kontrolny test tłumaczeń w grze i wyświetlań wersji PL i EN "zwykłych" Gossip - wszystko działa jak powinno.
Nie samymi questami worgen żyje, dymki też trzeba tłumaczyć. I Gossipy. No i książki... I Filmy, i Cinematici też...
Awatar użytkownika
WoWpoPolsku Team
Platine
Posty: 928

Re: Problem z addonem

Post autor: Platine »

Tak ma być. Nie można zmienić na tekst oryginalny EN i nie można tego tłumaczyć ONLINE, bo nie jest to normalne okno GossipFrame, tylko QuestFrame z tekstem gossip. Że by to działało tak jak w oknie GossipFrame, potrzeba sporo zmieniać w samym dodatku. Może później się tym zajmiemy.
A to, że za pierwszym razem tekst nie wyświetla się, w normalnych gossipach jest rozwiązane automatycznym przełączeniem na EN i z powrotem na PL (tylko przy pierwszym wyświetleniu). Tu, ponieważ nie możemy jeszcze przełączać takiego tekstu na EN, to rozwiązanie nie funkcjonuje.

OK, to usuwam informacje wypisywane w linii czatu i tworzę końcową instalkę.
Awatar użytkownika
Private | Scout
kejti
Posty: 5
Frakcja: Przymierze
Rasa: Człowiek
Klasa: Rycerz śmierci

Re: Problem z addonem

Post autor: kejti »

Witam :)

Nie chciałam tworzyć nowego posta więc podłącze się tutaj.
Pobrałam Paczka_dodatkow_WoWpoPolsku_90105_2021-10-03.zip - 9.1.5 - 9.1.x aczkolwiek ja mam 9.1.0.4, w gildii pytałam, też mają 9.1.0.4
Jak uruchamiam grę to wyskakuje info, że addon może spowodować problemy i czy jestem pewna że chce zmienić więc w sumie zrezygnowałam. Byłabym wdzięczna za info czy to jest normalne.

Miłego dnia :)
Awatar użytkownika
WoWpoPolsku Team
Borygo
Posty: 913
Lokalizacja: Świnoujście
Frakcja: Horda
Rasa: Tauren
Klasa: Paladyn

Re: Problem z addonem

Post autor: Borygo »

kejti pisze: 20 paź 2021, 10:38 Witam :)

Nie chciałam tworzyć nowego posta więc podłącze się tutaj.
Pobrałam Paczka_dodatkow_WoWpoPolsku_90105_2021-10-03.zip - 9.1.5 - 9.1.x aczkolwiek ja mam 9.1.0.4, w gildii pytałam, też mają 9.1.0.4
Jak uruchamiam grę to wyskakuje info, że addon może spowodować problemy i czy jestem pewna że chce zmienić więc w sumie zrezygnowałam. Byłabym wdzięczna za info czy to jest normalne.

Miłego dnia :)
Możesz wrzucić tu screen z tym błędem. Jeśli dobrze rozumiem grasz na serwerze prywatnym?
ODPOWIEDZ