Najczęstsze problemy
Przysłano mi e-maila, w którym zagrożono, że moje konto zostanie zamknięte, jeśli nie odpowiem na wiadomość.
Przysłano mi e-maila ze szczegółowymi informacjami na temat transferu postaci, którego nie rozpocząłem.
Przysłano mi e-maila z informacją o wygraniu widmowego tygrysa (Spectral Tiger).
Przysłano mi e-maila, w którym napisano, że Blizzard wysłał mi tymczasowy kod autoryzacyjny, który wygaśnie za 10 minut.
Oszustwa wyłudzenia (tzw. „phishing”) mogą przybierać kilka form – najczęstsze to fałszywe strony internetowe, e-maile wysyłane z podejrzanych adresów oraz szepty z groźbami otrzymywane w grze.
Wykonaj czynności opisane na stronie Bezpieczeństwo konta i komputera, aby upewnić się, że twoje konto jest bezpieczne. Pomyśl również o przyłączeniu Blizzard Authenticator i włączeniu alertów komórkowych, aby dodatkowo zwiększyć zabezpieczenia.
Jeśli włamano się na twoje konto, wyślij zgłoszenie i jak najszybciej zabezpiecz konto.
Podejrzane e-maile
E-maile wyłudzające udają wiadomości o promocjach, w których możesz dostać coś za darmo (kiedy zalogujesz się, aby „odebrać” przedmiot), lub grożą zawieszeniem konta (czego można uniknąć, logując się i „potwierdzając” niektóre informacje na temat konta). W wiadomościach tych znajdują proste błędy językowe, których nie popełniłby ktoś zawodowo zajmujący się pisaniem, dlatego wypatruj błędów gramatycznych i ortograficznych.
Nie odpowiadaj na e-maile z prośbą o podanie informacji na temat konta. Zostaniesz poproszony o potwierdzenie szczegółowych informacji o koncie tylko w przypadku rozmowy z mistrzem gry w sprawie swojego zgłoszenia.
Oficjalne e-maile od Blizzard Entertainment pochodzą z jednej z cztery domen: @blizzard.com, @overwatchleague.com, @email.blizzard.com albo @battle.net. Jeśli otrzymasz e-maila z innej domeny, zalecamy zachować ostrożność. Nawet jeśli e-mail wygląda jakby pochodził z oficjalnej domeny, może być fałszywy. Możesz sprawdzić nagłówek e-maila, aby zobaczyć, skąd go wysłano.
Jeśli otrzymasz e-mail wyłudzający, przekaż go dalej na adres hacks@blizzard.com. Skopiuj i wklej treść całego nagłówka e-mail w wiadomości do nas, żebyśmy mogli zidentyfikować jego źródło.
Fałszywe strony
Nie oceniaj strony jedynie po jej wyglądzie – oszuści potrafią tworzyć fałszywe strony, które przypominają oficjalne. Strony Blizzarda znajdują się w trzech głównych domenach: blizzard.com, battle.net oraz worldofwarcraft.com. Jeśli otrzymasz prośbę o zalogowanie się na stronę, która pochodzi spoza tych domen, nie rób tego. Logowanie na fałszywą stronę z użyciem danych twojego konta Blizzard zagrozi jego bezpieczeństwu.
Jeśli nie masz pewności, czy strona jest prawdziwa, sprawdź stronę https://www.phishtank.com/target_search ... rch=Search , na której zgłaszane i publikowane są strony służące do oszustw.
Przykład fałszywej strony: